Monday, March 22, 2010

22. PÄEV - armastus käib õhu kaudu

Hommikul oli mingi üleüldine streigilaine – mõlemad juuniorid keeldusid minu hoole ja vaevaga veel eelmisel õhtul likku pandud rosinatega tehtud maisiputru söömast. Noorus on ikka täiesti hukas...

Kaal: 73.4 (-2.7)
08:00 maisipuder rosinatega. Peale kallasin ohtralt vahtrasiirupit, öko-shit – loodetavasti päris vahtramahlast tehtud.
12:30 Platzis on nii tore, kõik on mu erivajadustega juba kenasti kursis ning ei küsi mult enam, mida ma tahan, vaid lihtsalt toovad mulle midagi oma parema äranägemise järgi. Täna oli selleks äranägemiseks näiteks paks lahmakas võikala pala ohtra värske salatiga. Enne seda sai veel eelroasalat ka kinni pistetud - igasugu värskest lehe- ja köögiviljakraamist. No ja leivakorvis oli loomulikult lisaks krõbedale (grr, kui hea see ikka välja näeb) ka süsimust rukkileib. See kõik veel mõnusasti oliiviõliga maitsestada ja.. Edasi pole teistele enam huvitav.
14-16.00 vahel sõin ära kaks õuna. Neid saab ka Platzist "suveks saledaks" kampaania raames iga toiduga kaasa ;)
18:30 kodus ootas ahjusoe taldrikutäis küpsetatud juurikaid, maitsestatud igasugu headustega, peale pestosegust oliiviõli, mille ma ise kokku keerasin. Ja ei grammigi liha. Aga sai hakkama, sest kõht oli parajalt tühi ning juurikaid oli palju ja maitsesid mõnusalt. Täna esinesid ahjuküpsetatud kartul, peet, pastinaak, porgand ja kaalikas. Oma mitte vähetähtsat rolli mängisid ka küüslauk ning petersellitutt. Pastinaaki kerge kardemoniga soovitaks igal juhul teistelgi proovida.
21:00 õhtul mõtlesin rostbiifipalasid teha värske salatiga, aga avastasin kapist mozzarellapaki ning nii juhtuski, et enam seda mozzarellat ei ole. Sada grammi läks paljalt, sõrmevahel rebides, magustoidu asemel. Tunnikese pooleteise pärast võtan mõne greibi veel punktiks peale. Kui mahub.

Hea on, mis siin ikka. Nuriseda pole millegi üle – toidulaud on enneolematult rikkalik, enesetunne on hea, püksirihmale tuleb muudkui uusi auke juurde teha ning uue positiivse kõrvalefektina võib tõdeda ka seda, et pere kulutused toidule on suurusjärgu võrra langenud.

Kohe väga väga kõvasti on suurenenud juurikate osakaal (ja need teadupärast ei maksa hessugi), palju rohkem sööme rohelist - igasugu salatikraami ja köögivilju. Liha ostame ainult puhtal kujul - veis/vasikas, kana, kala. Kõvasti rohkem läheb ka pudrumaterjali - igasugu helbed ja segud. Piimatoodetes oleme üle läinud valgetele ja kitsetoodetele - st kitsejuustud kümnel eri kujul, valged juustud nagu saida, mozza.

Sajaprotsendiliselt on ära langenud singid-vorstid-leivakatted, konservikraam, pakimahlad, juust, kõvasti on vähenenud nisutoodangu kojutassimine. Kokkuvõttes on toidueelarve nii umbes 30% võrra langenud, ilma et oleks kuskiltotsast koonerdama pidanud. Pigem oleme juurikatootjaid isegi toetanud, ostes seda kraami otse talunikelt ja tootjatelt, makstes kuni paar-kolm korda kõrgemat kilohinda (st peedikilo maksab 4 krooni asemel tervelt 12 ;). Kitsejuust on jah kallim, aga teda kulub vähem, peamiselt seetõttu, et iga päev mina teda ei söö ja kui söön, siis ühel korral päevas, mitte siis kui isu tuleb, nagu vanasti.